Slovenski konopljin socialni klub

Govor Jake Bitenca o Predlogu zakona o konoplji 4.2.2014 v Državnem zboru

Hvala za besedo, še enkrat vsem lep pozdrav!

Ministrstvo za zdravje je torej Predlog zakona o konoplji zavrnilo in predlagalo zgolj legalizacijo konoplje v medicinske namene, kar pomeni dejansko monopol farmacevtske industrije nad konopljo. Ljudska pobuda je s takim odnosom zelo nezadovoljna. Na predstavitvi mnenj in na seji Odbora za zdravje je bilo razvidno, da Ministrstvo za zdravje ne dohaja znanstvenih ugotovitev po svetu in da zavlačuje na področjih, kjer to ne bi smelo. Pri vprašanjih zdravja in življenja je namreč vsako zavlačevanje popolnoma napačna in neopravičljiva strategija.

 

Ministrstvo za zdravje je povedalo, da za spremembo statusa konoplje ni treba sprejemati novih zakonov, temveč je rešitev lahko veliko enostavnejša, zadostuje namreč njen premik iz prve skupine prepovedanih drog v drugo skupino. Lahko se strinjamo, da je rešitev enostavna, vsekakor pa premik iz prve skupine prepovedanih drog v drugo ni nikakršna rešitev. Po znanstvenih merilih namreč konoplja sploh ne bi smela biti vključena v seznam prepovedanih drog, saj ne povzroča nič več zdravstvenega tveganja, kot mnoga  druga zdravilna zelišča, ki so vključena v seznam tradicionalnih zdravilnih rastlin. V skladu z znanstvenimi dognanji je torej konopljo treba preprosto izbrisati iz seznama prepovedanih drog in jo uvrstiti na seznam tradicionalnih zelišč z zdravilnim učinkom. Hkrati je treba seveda izbrisati konopljo tudi iz Uredbe o pogojih za gojenje maka in konoplje.

Takšna sprememba je zelo enostavna, a učinkovita. Naj omenim izboljšanje javnega zdravja, saj si bodo lahko državljani sami gojili zdravilo za svoje mnogotere bolezni. Naj omenim tudi olajšanje kmetijstva, saj pridelovalcev najrazličnejših vrst konoplje v najrazličnejše namene ne bodo več po nepotrebnem ovirale birokratske omejitve. Nenazadnje naj omenim spodbujanje ekologije, saj je ekološko neoporečna tako pridelava konoplje, kot so ekološko neoporečni tudi izdelki iz konoplje. Vsaka nova njiva konoplje pomeni odločen premik v smeri ohranjanja zdravega okolja.

Izbris konoplje iz seznama prepovedanih drog in njen vpis v Register tradicionalnih zdravilnih zelišč torej reši več vsebinskih sklopov ljudskega Predloga zakona o konoplji. Ostane le še eno pomembno področje, namreč prodaja zdravilne konoplje. Ureditev tega področja učinkovito reši še tri pomembna  vprašanja, namreč  ukini črn trg, pospeši turizem in pomaga polniti proračun s pomočjo konoplje.

 V te namene bi bilo treba sprejeti nek pravilnik o prodaji konoplje, ki se lahko zgleduje po nekaterih delih našega Predloga zakona o konoplji. Na ta način se tudi lahko prepreči uporaba konoplje s strani mladine. S tem se reši na najbolj enostaven način vsa vsebinska vprašanja našega predloga zakona.

Predlog zakona o konoplji je podprlo več kot 11.000 državljanov. Glede na težke pogoje zbiranja podpisov, je to velikanska podpora vsebini Predloga zakona. To potrjujejo tudi zadnje ankete v medijih. V Anketi RTV Slovenija je Predlog zakona o konoplji podprlo kar 95 odstotkov glasovalcev, kar je absolutni rekord vseh časov, pa tudi v Anketi Dela je legalizacijo konoplje na način, kot ga predlaga ljudska pobuda, podprlo več kot štirikrat več oseb, kot zgolj legalizacijo v medicinske namene, kot ga je predlagalo Ministrstvo za zdravje. Število nasprotnikov legalizacije je bilo manjše od petih odstotkov.

Naj ponovim dejstvo, da je državljane vlada Republike Slovenije zadolžila za nekaj manj kot 15.000 evr po glavi, kar pomeni, da bi lahko odplačali državni dolg, če bi vsak državljan lahko pridelal 5 kg medicinske konoplje za izvoz. To je izvedljivo v eni sezoni. V ljudski pobudi menimo, da te konkretne predlagane rešitve nima pravice zavrniti nihče, ki ne predlaga konkretnega, bolj učinkovitega in hitrejšega načina za odplačilo državnih dolgov.

Ljudska pobuda je svoje zahteve oblikovala v skladu z zakonodajo, torej v obliki predloga zakona. Vendar pa se ljudski pobudi ne gre toliko za sprejem zakonov, kot za ureditev vsebinskih vprašanj teh predlogov zakonov. V skladu z veliko podporo, ki jo uživa naša ljudska pobuda v javnosti, pričakujemo, da se bodo vsa vsebinska vprašanja v najkrajšem času ustrezno rešila na državnem nivoju. V nasprotnem primeru bomo smatrali, da država zrelostnega izpita na področju z ustavo zagotovljene neposredne demokracije ni opravila.

Hvala!

 

 


Trackback

Trackback URL for this entry: http://sksk.si/trackback.php/Govor_v_DZ_o_konoplji

No trackback comments for this entry.
Govor Jake Bitenca o Predlogu zakona o konoplji 4.2.2014 v Državnem zboru | 1 komentarjev. | Nov uporabnik
Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Spletna stran ni odgovorna za komentarje uporabnikov.
Prispeval/a: Boris Turk dne petek, avgust 29 2014 @ 15:47 CEST
Na temo onemogočanja razvoja malih kmetij, s čimer je povezan tudi predlog zakona o osnovnem bivanju...

https://groups.google.com/forum/#!top...Qwp9ItHrkw