Slovenski konopljin socialni klub

Klinično pomanjkanje kanabinoidov

Kot vemo, se endokanabinoidi proizvajajo po naravni poti v telesu in igrajo pomembno vlogo za celotno zdravstveno stanje. Podobno so medicinska konoplja in fitokanabinoidi, ki se pridobivajo iz konoplje, pokazali veliko število terapevtskih učinkov.

Raziskovalci ponujajo idejo pomanjkanja kanabinoidov
Seznam stanj, ki so povezana s pomanjkanjem kanabinoidov, je obširen in še raste. Ne glede na to, ali kanabinoidi prinašajo olajšanje od fibromialgije ali sindroma razdražljivega črevesja, je mehanizem, ki to omogoča, v veliki meri enak: uspeh je pogosto odvisen od aktiviranja receptorjev kanabinoidov.
Podobnost med vrsto raznolikih stanj, od katerih se vsako odziva na zdravljenje s kanabinoidi, prinaša s seboj zanimivo vprašanje. Ali je mogoče, da bi lahko bilo osnovni vzrok teh bolezni „pomanjkanje kanabinoidov“? Številni raziskovalci verjamejo, da bi lahko bilo tako.

Ethan Russo: Klinično pomanjkanje endokanabinoidov

Dr. Ethan Russo je starejši medicinski svetovalec pri GW Pharmaceuticals, podjetju, odgovornem za Sativex in Epidiolex. Eden od najznamenitejših prispevkov k znanju o konoplji je njegova raziskava „Udomačeni THC“, v kateri razpravlja o tem da terpeni izboljšajo učinkovitost medicinske marihuane.
Leta 2004 je dr. Russo predstavil zamisel o kliničnem pomanjkanju endokanabinoidov v raziskavi, objavljeni v publikaciji "Nevroendokrinološka pisma". Nakazal je, da bi prenizke ravni kanabinoidov lahko bile osnovni vzrok za številna zdravstvena stanja, ki jih blaži konoplja.
„Migrena, fibromialgija, sindrom razdražljivega črevesja in podobna stanja kažejo skupne klinične, biokemične in patofiziološke vzorce, kar nakazuje na klinično pomanjkanje endokanabinoidov, ki se lahko uspešno zdravi s kanabinoidno medicino,“ je razložil.

Dr. Robert Melamede: Konoplja in bolezni, povezane s staranjem
Podobno meni dr. Robert Melamede, nekdanji predstojnik Oddelka za biologijo in sedanji profesor na Univerzi v Coloradu – Colorado Springs, da endokanabinoidi lahko zavirajo proces staranja. Nadalje razglablja o tem, da so kanabinoidi pomembna hranila s sposobnostjo, na minimum zmanjšati bolezni, povezane s staranjem, kot so rak in kardiovaskularne bolezni.

Dr. Melamede razlaga, da mu je njegova izkušnja raziskovanja biologije terapije s sevanjem in obnove DNA, poleg njegove osebne uporabe konoplje, dala edinstven vpogled v rastlino. Vse bolj je sprejeto mnenje, da so za staranje in bolezni, povezane s staranjem, odgovorni prosti radikali. Posebej se jih povezuje s kardiovaskularno boleznijo, avtoimunimi motnjami, starostno kognitivno disfunkcijo in boleznimi kosti, kot je osteoporoza.
Zanimivo je, da gre tvorba prostih radikalov z roko v roki z vnetjem. Znano je, da kanabinoidi, kot je kanabindiol (CBD), ustavljajo vnetje, iz česar lahko sklepamo, da igrajo pomembno vlogo tudi pri uravnavanju prostih radikalov.
Po dr. Melamedeu so s staranjem povezane bolezni preprosto rezultat vnetja, povzročenega s prostimi radikali. Razlaga, da se vnetna stanja kopičijo s časom, dokler ne popusti "najšibkejši člen" verige. Seveda, ta veriga se od osebe do osebe razlikuje, kar lahko pojasni, zakaj se pomanjkanje kanabinoidov manifestira na najrazličnejše načine.

Konoplja bi lahko pomagala pri zdravljenju pomanjkanja kanabinoidov

Dopolnjevanje zaloge telesnih kanabinoidov lahko v enaki meri prinese koristi za vsako stanje, povezano s pomanjkanjem kanabinoidov. Pomembne maščobne kisline, kot so omega 3, v zadnjih letih uživajo veliko pozornost medijev zaradi svojih kardiovaskularnih ugodnosti. Dr. Melamede poudarja, da imajo neposreden učinek na endokanabionoidni sistem – dejstvo, ki se ga zavedajo le redki. Razmišlja tudi o tem, da bi pomembne maščobne kisline iz olja konoplje lahko bile še koristnejše kot omega 3.
Seveda, posameznikova prehrana ima omejen učinek na proizvodnjo endokanabinoidov, zaradi česar dr. Melamede verjame, da bi konoplja morala biti v uporabi kot prehransko dopolnilo. Po njegovem so zaradi daljše pričakovane življenjske dobe, v primerjavi z zgodovinskimi povprečji, danes starostne bolezni med najpogostejšimi vzroki smrti.
„Nihče ne umre od staranja“, je razložil. „Ljudje umirajo od bolezni, povezanih s staranjem.“
Kot se spominja dr. Melamede med svojim pričevanjem American's for Safe Access, se je podobna situacija pojavila, preden so bili iznajdeni antibiotiki, ko so bile za veliko število smrti odgovorne infekcijske bolezni. Odveč je povedati, da ljudje ob primerni zdravstveni oskrbi ne umirajo več od infekcijskih bolezni. V skladu s tem se mu zdi, da se ljudje moramo prilagoditi in se odzvati na škodo, ki jo povzročajo nepotrebni vnetni procesi.
Seveda je le malo verjetno, da to lahko naredimo hitro s postopnim razvojem, toda dr. Melamede verjame, da je konoplja „čudežno zdravilo“, ki bi lahko pomagalo doseči ravnovesje. Poleg tega vidi konopljo kot osnovno hranilo, sorodno kateremu koli vitaminu. Upoštevajoč navedeno je videti, da bi bilo sočenje konopljinih in uživanje njenih svežih listov lahko preventivni ukrep proti boleznim, povezanim s staranjem.

vir


Trackback

Trackback URL for this entry: http://sksk.si/trackback.php/KliniCnoPomanjkanjeKanabinoidov

No trackback comments for this entry.
Klinično pomanjkanje kanabinoidov | 0 komentarjev. | Nov uporabnik
Za komentarje so odgovorni njihovi avtorji. Spletna stran ni odgovorna za komentarje uporabnikov.